Στέλα Λέτσιου: Αυτή είναι η δική μου γιατρός, η δική μου φίλη, ο δικός μου άνθρωπος

ΓΙΑΤΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ…

Αυτή είναι η δική μου γιατρός, η δική μου φίλη, ο δικός μου άνθρωπος.

Είναι η Ντορίνα Σιαλβέρα. Η Ντορίνα είναι η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος που παρακολουθεί την πορεία της υγείας μου τον τελευταίο έναν χρόνο. Όταν πέρυσι χρειάστηκε να αφήσω την Θεσσαλονίκη για να έρθω να ζήσω μόνιμα στην Αθήνα, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ, είχα αγχωθεί πάρα πολύ. Το άγχος μου και οι περαιτέρω ανησυχίες μου δεν αφορούσαν τόσο το καινούργιο εργασιακό μου περιβάλλον, όσο το τι θα έκανα στην Αθήνα δίχως τους γιατρούς που με παρακολουθούσαν στην πατρίδα μου την Θεσσαλονίκη. Βλέπετε, είχα συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να έρχομαι σε επαφή μόνο με δύο συγκεκριμένους γιατρούς, τον ψυχίατρό μου Φίλιππο Κουνιάκη και τον διατροφολόγο μου Μιχάλη Χουρδάκη, οι οποίοι μάλιστα μου έκαναν και την τιμή να συγγράψουν τον επίλογο στο βιβλίο μου «Anorexia Nervosa». Πώς θα κατάφερνα άραγε να εμπιστευτώ άλλους γιατρούς; Που θα έβρισκα τη δύναμη να ξεκινήσω μια συνεργασία από την αρχή; Δεν είχα χρόνο για χάσιμο, καθώς έπρεπε να συνεχίσω να παίρνω βάρος για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή μου.

Αρχικά, λοιπόν, ήμουν ανένδοτη στο ενδεχόμενο να εμπιστευτώ κάποιον άλλον γιατρό. Έτσι, συμφωνήσαμε με τον Μιχάλη να πηγαίνω σε μια καλή του φίλη συνάδελφο μονάχα για να ζυγίζομαι μία φορά την εβδομάδα για να μην χάνω τον έλεγχο και δυστυχώς, μία φορά τον μήνα θα έπρεπε να επιστρέφω στην Θεσσαλονίκη για να τον συναντώ. Ήταν ταλαιπωρία για εμένα, αλλά εκείνη την περίοδο ένιωθα πως δεν είχα άλλη επιλογή.

Η πρώτη μου επαφή με την Ντορίνα ήταν την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου 2011. Πήγα απλώς για να ζυγιστώ και να φύγω. Δεν είχα σκοπό ούτε καν να της μιλήσω. Μου άνοιξε την πόρτα του ιατρείου της και η αλήθεια είναι πως η εξωτερική της εμφάνιση με έκανε να σαστίσω. Σκέφτηκα πως εγώ και «αυτή» σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Φοβόμουν για τα ενδεχόμενα συναισθήματα που θα μου προκαλούσε η παρουσία μιας τόσο όμορφης γυναίκας στη ζωή μου. Τελικά πόσο λάθος έκανα!

Όσο περνούσαν οι εβδομάδες η Ντορίνα με κέρδιζε ολοένα και περισσότερο. Τον Σεπτέμβριο 2011 είχα ήδη πάρει τις αποφάσεις μου, θα της εμπιστευόμουν την πορεία της υγείας μου. Θα ακολουθούσα πιστά τις συμβουλές της και τις καθοδηγήσεις της. Είναι πάντοτε ήρεμη, γλυκιά, χαμογελαστή, προσιτή και με τον τρόπο της με συμπαρασέρνει, έτσι ώστε να μην αντιδρώ αρνητικά απέναντι στην αύξηση των ποσοτήτων της τροφής που πρέπει να καταναλώνω. Από την άλλη, είναι αρκετά αυστηρή και με «μαλώνει» όταν δεν ακολουθώ πιστά αυτά που μου λέει. Ξέρει όμως και κρατάει πάντοτε τις ισορροπίες. Προσπαθεί να καταλάβει την ψυχολογία μου αλλά και την ψυχολογία κάθε άλλου ασθενούς, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του και χρειάζεται να φροντίζει λίγο παραπάνω την διατροφή του.

Η Ντορίνα δεν είναι απλώς γιατρός. Δεν είναι κοντά μου μόνο τις φορές που την επισκέπτομαι στο ιατρείο της. Είναι πίσω από το τηλέφωνό της, όταν την χρειάζομαι μέσα στην ημέρα, μέσα στην νύχτα, σε γιορτές, σε χαρές και σε στενόχωρες στιγμές. Δεν κουράζεται ή τουλάχιστον δεν το δείχνει ποτέ. Είναι εξοπλισμένη, γιατί αγαπάει αληθινά και ουσιαστικά τη δουλειά της. Και είναι τόσοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από έναν γιατρό-φίλο και όχι από έναν ψυχρό επιστήμονα. Δεν χρήζουν όλοι οι ασθενείς της ίδια αντιμετώπιση ούτε υπάρχει ένα φάρμακο που να θεραπεύει όλες τις αρρώστιες. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που χρειάζονται και την συμπαράσταση του γιατρού τους για να παίρνουν δύναμη και να προχωρούν μπροστά, για να κάνουν βήματα προόδου, για να γίνουν καλά. Εγώ είμαι τυχερή, επειδή έχω την Ντορίνα μου.

Μέσω της καλής μας συνεργασίας καταφέραμε βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας μου και να σταθεροποιήσουμε το βάρος μου. Ωστόσο, πάντοτε προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα πισωγυρίσματα της ασθένειας, καθώς δυστυχώς είναι αναπόφευκτα. Εγώ είμαι σίγουρη πως σύντομα μια μέρα όλα αυτά θα ανήκουν στο παρελθόν και θα ξεπεραστούν. Μια μέρα εγώ και η Ντορίνα μου θα απολαμβάνουμε το πλουσιοπάροχο γεύμα μας σε ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της πόλης…

Στέλα Λέτσιου
stellaletsiou@yahoo.com

0 Σχόλια

    Άφησε το σχόλιο σου

    Συνδεθείτε εδώ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας για να αφήσετε το δικό σας σχόλιο. Αν δεν είστε εγγεγραμένος χρήστης γραφτείτε εδώ.