Γυναικεία τριχόπτωση; Οι αιτίες που την προκαλούν.

Η φαλάκρα μπορεί να μην είναι μόνο αντρικό φαινόμενο, αφού τα τελευταία χρόνια η συνεχής αραίωση των μαλλιών ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες.
 
Ποια είναι όμως τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται;

Η κληρονομικότητα είναι βασικός παράγοντας τριχόπτωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πολύ εύκολο να επέμβουμε και να τις σταματήσουμε.

Η κακή διατροφή είναι ένας δεύτερος πολύ σοβαρός παράγοντας που επιταχύνει την αραίωση της τρίχας. Γι’ αυτό, καλό είναι να εμπλουτίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με πολλά λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγουμε τις τροφές με λιπαρά και θερμίδες.

Το άγχος βοηθά στην απώλεια της τρίχας και στη λέπτυνση των μαλλιών σας. Γι’ αυτό, προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να καταπολεμήσετε το στρες με δραστηριότητες που θα σας κάνουν να ξεχνιέστε και να χαλαρώνετε.

Οι ορμόνες, η διαδικασία της κύησης και του τοκετού προσωρινά μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές όμως - λίγους μήνες αργότερα - η τριχόπτωση παύει και τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση τους. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της τριχόπτωσης μέχρι και έξι μήνες μετά την γέννα. Επίσης, πολλές γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν σίδηρο, παρατηρούν αύξηση των τριχών και, όταν σταματούν το σίδηρο, παρατηρούν λέπτυνση της τρίχας.

Η εμμηνόπαυση  συμβάλλει  στην αραίωση της τρίχας και γενικότερα στην τριχόπτωση, σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών. Για το λόγο ότι όλες οι γυναίκες θα περάσουμε την περίοδο αυτή, μπορείτε να παίρνετε βιταμίνες που υπάρχουν στο εμπόριο για την ενδυνάμωση της τρίχας.

Τα φάρμακα που είναι σχεδιασμένα για να κάνουν καλό σε μια κατάσταση, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών αρνητικά. Για παράδειγμα, σε περίπτωση χορήγησης αντισυλληπτικών φαρμάκων, στο αρχίνημά τους ή στην απότομη διακοπή τους, παρατηρείται έξαρση της τριχόπτωσης.

Η κατάθλιψη, η έλλειψη σιδήρου και ο θυρεοειδής μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην απώλεια της τρίχας.

Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, για να σας προτείνει τη θεραπεία που σας ταιριάζει. Πολλές θεραπείες είναι αρκετά αποτελεσματικές και μπορούν να σας δώσουν λύση, κυρίως στα πρώτα στάδια της αραίωσης των μαλλιών σας.


Σταυρούλα Αδαμάκη
viliadamaki@mylady.gr

0 Σχόλια

    Άφησε το σχόλιο σου

    Συνδεθείτε εδώ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας για να αφήσετε το δικό σας σχόλιο. Αν δεν είστε εγγεγραμένος χρήστης γραφτείτε εδώ.