Μυρσίνη Λαμπράκη

Η Μυρσίνη Λαμπράκη γεννήθηκε στην Κρήτη, ένα νησί, σημείο αναφοράς  παγκόσμια, για την υγιεινή διατροφή των κατοίκων του και διαθέτει οικογενειακή παράδοση στη γαστρονομία, εφόσον ο προπάππος και ο θείος της ήταν μάγειρες. Η ίδια σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Το 1994-1995 μετεκπαιδεύτηκε στην Φιλανδία και την  Πορτογαλία, σε θέματα Πολιτιστικής προώθησης παραδοσιακών προϊόντων, από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Marcel Hicter. Γρήγορα την κέρδισε η παραδοσιακή μαγειρική και έτσι ξεκίνησε το δικό της ταξίδι στο κόσμο των γεύσεων.
Δημοσιογράφησε από το 1997-1999, με μόνιμη στήλη σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας στην  «Καθημερινή» της Κυριακής, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως η «Κουζίνα και Ποιότητα ζωής», «ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΙΝΕΑ» και τους Vegetarians TIMES.
Διδάσκει ελληνική, Κρητική και μεσογειακή παραδοσιακή κουζίνα και δημιουργική αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, σε σχολές μετεκπαίδευσης ανέργων γυναικών και σε ομάδες αγροτοτουριστικής εκπαίδευσης.  Εμφανίστηκε από το 1999 έως το 2001 στην καθημερινή πρωινή  τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Χρυσές Συνταγές» και το 2004 στο ΚΡΗΤΗ ΤV εκπομπή μαγειρικής «Περί Ορέξεως Κολοκυθόπιτα».
Το 2007 ξεκίνησε δική της καθημερινή γαστρονομική εκπομπή με μεγάλη επιτυχία στον τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ με τον τίτλο «Τι μαγειρεύει ο γείτονας;». Συνεχίζει  το 2008 μέχρι και το 2009 με την ταξιδιωτική και γαστρονομική εκπομπή «Μαγειρέματα» κάθε Κυριακή μεσημέρι, καθώς και με την δική της πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. 
Το πρώτο της βιβλίο «Τα  βρώσιμα Χόρτα», που εκδόθηκε το 1997, ήταν ίσως, το δυσκολότερο εγχείρημα εφόσον και η συλλογή των στοιχείων ήταν δύσκολη αλλά ακόμα πιο δύσκολο ήταν να πείσεις κάποιον εκδότη για ασχοληθεί με το θέμα. Σήμερα, το βιβλίο, βρίσκεται στην 10η έκδοση και θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία στην παγκόσμια βιβλιογραφία σε αυτό το θέμα. 
Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων γαστρονομίας, πολλά από τα οποία έχουν γίνει μπεστ σέλερ όπως τα: «Λάδι, Γεύση και πολιτισμός 5.000 χρόνων» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, το οποίο περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την ιστορία της ελιάς, την χρήση του ελαιολάδου στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, λαογραφικά της ελιάς κ.λ.π. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης 250 συνταγές με βάση το ελαιόλαδο και τις  ελιές. Σήμερα μετά από 5 εκδόσεις το βιβλίο έχει μεταφραστεί και  κυκλοφορεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ολλανδικά.  Τα δικαιώματα  του βιβλίου έχουν ήδη  αγοραστεί από τρεις εκδοτικούς οίκους στην Αυστρία,  την Κορέα  και την Ρουμανία. Το 1998 την γαστρονομική μονογραφία «Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ».
To 1998 δημιούργησε τον δικό της εκδοτικό οίκο Myrsini’s editions, ο οποίος ειδικεύεται σε ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις βιβλίων γαστρονομίας.
Το 2002 δημιούργησε ένα νέο οδηγό, για τα Βότανα της Ελλάδος «Βότανα και φρούτα: το κλειδί της Μεσογειακής δίαιτας»  το οποίο εξέδωσε στην Ελληνική, Αγγλική, Γερμανική,  Γαλλική και Ολλανδική γλώσσα. Την ίδια χρονιά, συγγράφει ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Ελληνική Κουζίνα, ένας εύκολος οδηγός για όλους», το οποίο κυκλοφορεί στην Ελληνική, Αγγλική και Γερμανική γλώσσα.
Το 2002 κυκλοφόρησε στην Ελληνική και Τουρκική γλώσσα το βιβλίο «Ελλάδα Τουρκία στο ίδιο τραπέζι: μια γευστική περιήγηση στις δυο χώρες σε συνεργασία με την συγγραφέα Engin Akin και την Τράπεζα Εργασίας της Τουρκίας και  το  2003  το βιβλίο «Μέλι στη ζωή μας» το οποίο κυκλοφορεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα.
Έχει επανειλημμένα λάβει ελληνικές αλλά και διεθνείς διακρίσεις για το έργο της, με προεξάρχουσα αυτήν από το Gourmand  World Cookbook Awards, για το βιβλίο  «Ελλάδα – Τουρκία στο ίδιο τραπέζι» που έλαβε το βραβείο καλύτερου βιβλίου Μαγειρικής Μεσογειακής κουζίνας στον κόσμο.
 Ασχολείται με την συγγραφή ταξιδιωτικών- γαστρονομικών οδηγών και άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά (ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ΜΕΛΑΘΡΟΝ, ΠΑΤΡΙΣ, ΟΙΝΟΧΟΟΣ, FORMA, ΓΥΝΑΙΚΑ).
Το πρώτο της βιβλίο για τα ελληνικά νησιά «Νήσων Γεύσεις»  εκδόθηκε το 2004, το δεύτερο «Γεύσεις Ελληνικών Νησιών : Σαντορίνη» το 2005 και το «Ελληνική Γαστρονομία, ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού» το 2006. 
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το θεματικό βιβλίο «Η Κουζίνα της Κρήτης: Επιλεγμένες παραδοσιακές συνταγές» στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, γαλλική, ολλανδική, ρωσική και ιταλική γλώσσα. 
 Το 2008 κυκλοφόρησε η δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) έκδοση του γαστρονομικού βιβλίου «365 τόποι, 365 συνταγές» από τις εκδόσεις ΜΥΛΗΤΟΣ- MYRSINI’S EDITIONS.
 Το 2009 κυκλοφόρησε το θεματικό βιβλίο σε δίτομη έκδοση «Μαγειρέματα. Η Ελλάδα στο Πιάτο» καθώς επίσης, το βιβλίο «Σαλάτες. 89 μοναδικές συνταγές από τη Μυρσίνη Λαμπράκη» από τις εκδόσεις ΣΚΑΪ ΒΙΒΛΙΟ.
Την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών Νήσων Ελλάδος «Νήσων Περίπλους», συμμετέχει στην πολυτελή δίγλωσση έκδοση «Κύματα Γεύσεων».
Το 2009–2010 σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στο αφιέρωμα “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΟΙ ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ” κυκλοφόρησαν τα βιβλία «Όσπρια. Σούπες, σαλάτες, πρωτότυποι συνδυασμοί» και «Σαλάτες, νόστιμοι συνδυασμοί, δροσερά ντρέσινγκ»

0 Σχόλια

    Άφησε το σχόλιο σου

    Συνδεθείτε εδώ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας για να αφήσετε το δικό σας σχόλιο. Αν δεν είστε εγγεγραμένος χρήστης γραφτείτε εδώ.

    Σχετικά άρθρα